RO | EN

Acum vreo câţiva ani, când vedeam la televizor că se vorbeşte de GPS (Global Positioning System), noua tehnologie mi se părea ceva inaccesibil, un gadget super-tehnologizat pe care şi-l pot permite doar cei bogaţi. Astăzi îl văd peste tot, mulţi şoferi se folosesc de GPS în maşină. Nu mai este un moft, ci uneori este chiar o necesitate. GPS-ul este conectat la cel puţin trei sateliţi din spaţiu, cu ajutorul cărora stabileşte cu exactitate poziţionarea la sol. Aparatul GPS  are instalat un soft cu hărţi rutiere şi, comunicând cu sateliţii, arată pe display poziţia pe hartă, cu o marjă de eroare de 10-15 m.

GPS-ul îţi calculează în câteva secunde drumul cel mai scurt către o destinaţie,  drumul cel mai economic, sau drumul cel mai rapid. El te poate informa care drumuri sunt aglomerate, care rute trebuiesc ocolite, care drumuri sunt închise, ce hoteluri sau restaurante ai în zona în care te afli, ce puncte turistice pot fi vizitate, câţi litri de benzină vor fi consumaţi, cât va costa drumul etc.

GPS-ul e un gadget user-friendly care te înştiinţează mereu printr-o voce asupra drumului pe care trebuie să-l urmezi ca să ajungi la destinaţie. Înainte de orice intersecţie vocea GPS-ului te anunţă că trebuie să virezi stânga sau dreapta, că urmează un sens giratoriu, că mai ai, de exemplu, 500 de metri până la destinaţie, iar dacă greşeşti cumva traseul pe care ţi l-a indicat, în câteva secunde reconfigurează ruta şi-ţi indică alt traseu, ca să poţi ajunge acolo unde l-ai setat. Poţi greşi traseul de 50 de ori, el de 50 de ori va reconfigura ruta şi îţi va arăta drumul cel bun. GPS-ul nu se supără când greşeşti, ci el e mereu acolo să te ghideze prin locuri care-ţi sunt străine.

GPS-ul "ştie" mai bine ca mine ruta care trebuie urmată până la destinaţie, pentru că are mai multe informaţii, şi pentru că sateliţii îl ajută "să vadă" de sus cum va fi porţiunea de drum pe care eu o voi parcurge.

Toate aceste elemente se pot constitui într-o imagine, este drept, imperfectă şi modestă, a ceea ce suntem noi în relaţie cu Dumnezeu. Domnul ştie bine ce obstacole vor urma în viaţa noastră şi este drumul pe care ar trebui să-l parcurgem. De aceea, este bine să facem mereu voia Lui, căci El are mereu mai multe informaţii decât noi, El ştie dinainte ce fel va fi drumul şi cum trebuie abordat. De multe ori facem voia noastră, pentru că voia lui Dumnezeu ni se pare neaşteptată sau greu de înfăptuit. Dar noi nu ştim ce ştie Dumnezeu, noi nu ştim ce ne rezervă drumul, şi din care cauză la o anumită "intersecţie" a vieţii, Dumnezeu ne îndeamnă să alegem altă rută decât cea pe care o credem noi bună.

Calea pentru noi toţi este mântuirea, calea pentru noi este Hristos, Cel ce a spus: "Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa". Orice facem şi oricine suntem, drumul vieţii trebuie să ne conducă în Împărăţia Cerurilor. Avem libertatea să alegem "traseul" pe care-l urmăm în fiecare secundă, dar destinaţia, ţelul ar trebui să fie pentru toţi aceleaşi.

De multe ori alegem ruta greşită, dar Dumnezeu ne "reconfigurează" traseul vieţii şi ne arată alt drum prin care putem ajunge acolo unde vroiam  să  ajungem înainte de a greşi. Chiar dacă greşim o dată, de două ori, de 100 de ori, de mii şi mii de ori, Dumnezeu va "reconfigura" mereu traseul şi ne va arăta, iar şi iar, calea către Împărăţia Cerurilor.

Credinţa este criteriul nostru de "poziţionare" corectă în lume, care ne ajută să luăm deciziile cele mai bune pe drumul vieţii, care ne avertizează mereu când deviem de la traseul stabilit şi ce trebuie să facem, pe ce căi s-o apucăm şi cum va fi drumul pe care-l vom urma.

Daca atât de mult ne încredem în GPS-ul care ne arată ruta cea mai bună, cu cât mai mult nu ar trebui să ne încredem în Dumnezeu, Care ne avertizează - ca şi GPS-ul printr-o voce - prin vocea conştiinţei, în fiecare secundă a vieţii?

Şi să nu uităm un lucru: Dumnezeu ştie infinit mai bine decât noi situaţia în care ne aflăm şi, prin urmare, decizia Lui este întotdeauna cea mai bună posibilă! Să-L lăsăm, de aceea, pe Dumnezeu să fie Cel care ghidează paşii vieţii noastre, căci cu ajutorul Lui vom şti mereu unde suntem pe drumul mântuirii, şi cât mai avem de parcurs.

Claudiu Bălan