Spiritualitatea, inclusiv rugăciunea și religia, poate avea multe efecte pozitive asupra sănătății și bunăstării, iar un număr tot mai mare de cercetări susțin această afirmație.
Beneficiile spiritualității asupra sănătății și bunăstării
Spiritualitatea, religia și rugăciunea pot juca un rol important în wellness. Acesta nu este doar punctul de vedere al practicienilor spirituali, ci mai degrabă rezultatele unui corp tot mai mare de cercetări.
O mare parte din acestea au ieșit la iveală la o conferință a îngrijitorilor spirituali organizată la Academia de Medicină din New York în martie 2014. Fie că tratează persoanele cu boli grave sau îi ajută pe cei care sunt bine să rămână așa, îngrijirea spirituală are potențialul de a fi o intervenție puternică în îngrijirea pacienților, conform unor cercetări prezentate la conferința respectivă.
În timp ce a existat o creștere a datelor și a cercetărilor pe acest subiect, ceea ce complică puțin lucrurile dintr-o perspectivă științifică este dificultatea de a defini spiritualitatea într-un mod concret, măsurabil. În mod obișnuit, îl înțelegem ca conectându-ne la ceva mai mare decât tine și la preocupările tale lumești, materiale sau căutând și conectându-te la ceva transcendent sau sacru, dar nu există un standard universal acceptat de ceea ce înseamnă asta în practică. Pentru unii oameni, ar putea implica ritualurile religiei organizate, de a adera la un sistem de credințe, precum și de a avea un sentiment de comunitate și sprijin. Ar putea însemna să vorbești despre situația ta cu un capelan – un preot sau alt lider religios care prestează servicii pentru armată, universități, spitale sau alte instituții. Pentru alții, spiritualitatea s-ar putea concentra pe un aspect liniștit, transformator,
Într-un efort de a evalua aplicabilitatea clinică a numeroaselor conexiuni și asociații dintre spiritualitate și sănătatea mintală, o revizuire a cercetărilor, publicată în 2015 în revista Psychological Medicine , a examinat impactul intervențiilor religioase sau spirituale în studiile clinice randomizate. În timp ce autorii revizuirii au remarcat lipsa de standardizare a intervențiilor și au subliniat necesitatea mai multor studii în acest domeniu, au constatat că astfel de intervenții au avut beneficii, inclusiv reducerea anxietății.
În plus față de efectul său asupra sănătății mintale, cercetătorii au analizat și rolul spiritualității și al atenției în îngrijirea bolilor cronice (cum ar fi artrita reumatoidă și psoriazis) și a cancerului. O revizuire a studiilor, publicată în 2015 în revista Cancer Management and Research , a găsit „dovezi acumulatoare” care sugerează că intervențiile bazate pe atenție pot ajuta la scăderea stresului psihologic, a tulburărilor de somn și a oboselii, precum și la promovarea unei calități a vieții mai bune cu cancer.
Iată șase modalități prin care spiritualitatea vă poate ajuta să vă sporiți sănătatea și bunăstarea, indiferent dacă vă confruntați cu o boală sau aveți grijă de cineva care este.
Refacerea unui simț al scopului pierdut și găsirea sensului
Discuția cu un capelan poate ajuta oamenii să se împace cu relații fracturate și regrete, spune Laura Dunn, MD, profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Stanford din Palo Alto, California.
Cercetările doctorului Dunn, prezentate la conferință, au arătat că doar trei sesiuni de 45 de minute cu un capelan au fost utile pentru persoanele cu boli grave. Dar beneficiile nu se limitează la cei bolnavi.
„La un moment dat, în timpul unei crize de sănătate sau într-un moment de stres acut, vor apărea nevoi spirituale de bază, iar capelanul identifică care este acea nevoie spirituală de bază”, spune Dunn. Poate fi necesitatea sensului și a direcției, a valorii de sine reînnoite sau a reconcilierii. „Am fost uimită de numărul și intensitatea unora dintre progresele psiho-spirituale pe care le-au făcut acești pacienți”, spune ea.
Prevenirea izolării și a riscului de depresie
Izolarea este un risc major pentru depresie, dar spiritualitatea și religia organizată încurajează angajamentul social, spune William McCann, PsychD, psihoterapeut specializat în medicina de familie și comunitară, fost la Centrul Medical Baptist Wake Forest din Winston-Salem, Carolina de Nord.
Voluntariatul sau implicarea într-un grup sau comunitate spirituală oferă sprijin social care poate reduce riscul de depresie, spune el, indiferent dacă comunitatea este o clasă de yoga, un grup bisericesc sau un grup online.
Oferind speranță pentru a ajuta la ameliorarea depresiei
Spiritualitatea poate oferi un sentiment de speranță pentru a contracara deznădejdea legată de depresie.
„Există această tendință umană comună de a rămâne blocat în acest moment, dar amintirea despre un moment din viață care a fost mai fericit sau în care au fost mai puternici poate scoate [oamenii] din moment”, spune Rev. Kevin Massey, vice președinte pentru misiune și îngrijire spirituală la Advocate Lutheran General Hospital din Park Ridge, Illinois.
„Chiar dacă sunt încă în furtună, ancora este legată de altceva”, spune el.
Gestionarea stresului care vine odată cu îngrijirea
Ca mecanism de gestionare a stresului, spiritualitatea poate fi deosebit de utilă pentru îngrijitori. „Asistența medicală prezintă o mulțime de cerințe – stres fizic, emoțional și financiar – și chiar mărește riscul pentru sănătatea personală, dar vorbirea cu un capelan permite oamenilor să reflecteze asupra semnificației a ceea ce fac”, spune Karen Steinhauser, dr. profesor asociat de medicină la Școala de Medicină a Universității Duke din Durham, Carolina de Nord.
Un alt studiu prezentat la conferință a constatat că capelanii care s-au conectat la îngrijitori prin telefon timp de trei sesiuni i-au ajutat să rezolve provocările din relație sau din îngrijire și chiar au abordat probleme de iertare. Oamenii care erau și nu erau religioși amândoi au beneficiat, a arătat studiul.
Îmbunătățirea funcției sistemului dvs. imunitar
Meditarea, rugăciunea sau chiar o plimbare în natură pot contribui la creșterea funcției sistemului imunitar, spune Kelly Turner, dr., Cercetător în domeniul cancerului din New York și autorul lucrării Radical Remission: Surviving Cancer Against All Odds .
„Nu în ce cred oamenii, ci dacă au avut o practică zilnică care a făcut diferența”, spune ea. „Când te afli în rugăciune sau meditație profundă, răspunsul tău de luptă sau de fugă se stinge și odihna și reparația ta se transformă pe. Acest lucru permite sistemului imunitar să vă suprasolicite întregul corp și este incredibil de vindecător, indiferent dacă sunteți sub stres sau aveți o boală reală sau încercați să preveniți boala sau stresul. “
Un mic studiu publicat în 2012 în revista Brain, Comportament și Imunitate a constatat că un program de 8 săptămâni de meditație a modificat expresia genei în celulele imune pentru a fi mai puțin inflamatorii.
Îmbunătățirea abilității dvs. de a gândi clar și pozitiv
„Când renunți la Dumnezeu sau la o putere superioară”, spune Gail Gross, dr., Psiholog de familie din Houston, „capeți un sentiment de control.” Și asta are un efect pozitiv asupra sănătății și bunăstării, inclusiv a abilităților cognitive.
„Vă puteți relaxa și nu vă distrage atenția gândurilor negative”, explică ea. „Nivelul tensiunii arteriale scade și fluxul de sânge către creier crește, astfel încât memoria ta se îmbunătățește și gândirea devine mai clară”.
Citește și Cum să fii mai spiritual în 2020