1. Introducere în spiritualitate
Mulți dintre noi am explorat spiritualitatea în propriile noastre căi. Deși această căutare este foarte individuală (adică, toți avem propria noastră definiție personală a spiritualității), ea are un spirit colectiv. Acest lucru se datorează faptului că spiritualitatea din mintea oamenilor este sinonimă cu o căutare a sensului, a scopului și a direcției în viață.
Oamenii sunt atrași de spiritualitate și se angajează în călătoriile lor spirituale din diferite motive. În general, există câteva motive principale pentru aceasta.
- Curiozitatea cu privire la dimensiunea spirituală: Aceasta include căutarea de răspunsuri la întrebările mai profunde din viață, cum ar fi – care este scopul vieții, de unde am venit și unde mergem după moarte?
- Când se confruntă cu o problemă din viață: problemele insurmontabile din viață sunt adesea un catalizator pentru ca oamenii să caute un răspuns la problemele lor dincolo de sfera științei moderne. Aceasta include abordarea unui astrolog, a unui psihic sau a unui om sfânt.
- Interesat de vindecarea spirituală: Abilitatea de a vindeca prin canalizarea energiilor subtile este o artă care a fost urmărită de milenii.
- Interesat de îmbunătățirea personalității: dorința de a fi o persoană mai bună poate duce la spiritualitate și la un mod de viață mai spiritual.
- Dorința de a crește spiritual: Unii dintre noi avem o nevoie înnăscută de a crește spiritual și nu au nevoie de un catalizator care să ne împingă spre spiritualitate.
Pentru cei care caută sensul spiritualității, există multă literatură care poate fi găsită pe web. Cu toate spiritualitate, aceasta prezintă o altă problemă, deoarece se poate confunda cu privire la ce să alegeți ca definiție exactă. În acest articol, oferim definiția spiritualității și oferim informații practice despre spiritualitate.
2. Definiția spiritualității
În sanscrită, spiritualitatea este cunoscută sub numele de Adhyātma. Este derivat din două cuvinte Adhi și Ātman ( Ātmanahā ). Adhi înseamnă aparținerea subiectului și Ātmā înseamnă Sufletul. Sufletul este principiul lui Dumnezeu în fiecare dintre noi și este adevărata noastră natură. Este componenta principală a corpului subtil, care este o parte fracționată a Principiului Zeului Suprem. Caracteristicile sale sunt Adevărul Absolut ( Sat ), Conștiința Absolută ( Chit ) și Fericirea ( Ānand ). Sufletul nu este afectat de urcușurile și coborâșurile (și de fericirea și nefericirea) pe care le trăiești în viață, deoarece se află permanent într-o stare fericită.Notă: Pentru a înțelege mai multe despre ce suntem compuși, vă rugăm să consultați articolul – Din ce sunt făcute ființele umane? (Corp, Minte, Intelect, Suflet).
Starea noastră naturală este să fim fericiți (care este natura Sufletului din noi) și cu toții dorim în mod inerent să fim în această stare. Acesta este și motivul pentru care toți căutăm fericirea în viață și alergăm după diverse lucruri pe care credem că ne vor face fericiți. Cu toate acestea, după cum știm cu toții cu stresurile și tulpinile vieții moderne, „fericirea” este evazivă și trecătoare.
Astfel, spiritualitatea se ocupă cu înțelegerea naturii Sufletului și călătoria cuiva înapoi la identificarea cu Sufletul și experimentarea acestuia ca fiind adevărata credinţă. Spiritualitatea este știința expansivă despre cum să fii fericit.
Domeniul științei spiritualității este vast și include și răspunsuri la întrebări profunde precum „cine sunt eu”, „de unde am venit”, „care este scopul vieții”, „unde voi merge după moarte” , etc.
În sanscrită, spiritualitate sau știință spirituală se numește Paravidya (știința supremă), în timp ce toate celelalte științe sunt numite Aparāvidyā însemnând știință inferioară. Prin „știință”, înțelegem știința modernă. Raționaliștii și majoritatea oamenilor cred că știința și spiritualitatea sunt două discipline separate. Cu toate acestea, spiritualitatea este cunoașterea infinității, adică cunoașterea tuturor subiecților. Acoperă întreaga lume fizică și lumea subtilă nevăzută, toate regiunile fizice și spirituale, toate frecvențele fizice și subtile, energiile și vibrațiile, toate entitățile pozitive și negative și toate ființele vii și ființele nevii din întregul Univers. Spiritualitatea conține toate cunoștințele și memoria trecutului, prezentului și viitorului, de la începutul până la sfârșitul Universului.Notă: În acest articol am valorificat „S” în spiritualitate, deoarece spiritualitatea este știința care îi aparține lui Dumnezeu.
3. Diferența dintre spiritualitate și religie
Pentru mulți oameni, religia le oferă primele lor învățături despre chestiuni spirituale și lucruri care sunt dincolo de lumea fizică. Cu toate acestea, religiile tind să fie adesea de natură sectară. O „sectă” este un grup de oameni care, de obicei, consideră că Calea către Dumnezeu este cea mai bună și cea preferabilă (dacă nu singura).
Cu toate acestea, unul dintre principiile fundamentale ale spiritualității este acela că există la fel de multe căi către Dumnezeu pe cât sunt oameni. Așa cum un medic nu sfătuiește același medicament pentru afecțiuni diferite pe care le pot avea diferite persoane, în mod similar același tip de practică spirituală nu beneficiază neapărat de toată lumea. Când practica spirituală este adaptată conform temperamentului și nevoilor unui individ, aceasta duce la un progres spiritual mai rapid.
Dumnezeu este expansiv și, pentru a-L experimenta, și noi trebuie să devenim expansivi în perspectiva noastră spirituală. O perspectivă miopă sau etnocentrică despre religie sau spiritualitate înăbușește adesea creșterea spirituală, ducând astfel la stagnare.
4. De ce este spirituală vitală pentru noi?
Indiferent de cine suntem și de unde venim – nevoia noastră de a experimenta fericirea în viața noastră conduce toate căutările noastre lumești. Această nevoie este comună pentru noi toți, indiferent de mediul cultural, religie, sex, statut social sau financiar etc. Cu toate acestea, prin cercetări spirituale, am constatat că în medie oamenii experimentează fericirea doar 30% din timp.
Unul dintre principalele motive pentru care trăim nefericirea se datorează problemelor din viață. Toată lumea știe despre cauzele fizice și psihologice ale problemelor din viață. Cu toate acestea, ceea ce mulți dintre noi nu știu este că problemele care au un caracter fizic sau psihologic pot avea o cauză spirituală. Aceasta înseamnă că, deși o problemă se datorează în primul rând din motive spirituale, ea se poate manifesta ca o problemă fizică sau psihologică.
Principalele probleme spirituale sunt destinul (karma), problemele datorate strămoșilor plecați și suferința datorată energiilor negative.
Prin cercetări spirituale, am constatat că peste 50% din problemele cu care se confruntă o persoană în viață se datorează unor motive spirituale. Toate evenimentele majore din viață, cum ar fi căsătoria, relațiile bune și rele, accidentele grave și bolile majore se datorează în principal destinului cuiva.
Acum acest lucru este important – Soluția pentru orice problemă trebuie furnizată la acel nivel corespunzător.
Când problema unui pacient are o cauză spirituală, cel mai bine este să oferiți ajutor spiritual sau să folosiți o soluție spirituală pentru a ajuta. Măsurile spirituale, cum ar fi practicarea spiritualității, oferă ușurare și problemelor fizice și psihologice și acest lucru se întâmplă mai ales dacă cauza principală a problemei este de natură spirituală.
5. Spiritualitatea și scopul vieții
La un moment dat din viața noastră, unii dintre noi încep să se întrebe – Așa este?
Este tot ceea ce există pentru viață – de exemplu – obținerea unei educații bune, câștigarea de bani, obținerea unui împrumut, achiziționarea unei mașini, obținerea unui împrumut și mai mare, achiziționarea unei case, achiziționarea unei case mai mari, obținerea succesului și recunoașterea în anumite domenii, creșterea unei familii și apoi în cele din urmă murim? Unii dintre noi ar putea începe să se întrebe dacă viața are vreun scop mai înalt.
Pentru cei dintre noi care am trecut prin această etapă a introspecției, este ca și cum ceva s-a schimbat adânc în noi. Pentru unii dintre noi, astfel de sentimente ne-au determinat să ne angajăm în propriile noastre călătorii spirituale.
Conform științei spiritualității, există doar 2 motive pentru care te-ai născut:
- Primul scop al vieții este să-și completeze destinul sau karma cu care se naște.
- Al doilea și mai important scop al vieții este să crești spiritual.
Practicarea spiritualității conform principiilor universale ajută la ambele scopuri. Ajută la arderea destinului advers care ne provoacă nefericire și, de asemenea, ne ajută să creștem spiritual.
Notă: Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați articolul despre – Care este scopul vieții?
6. Spiritualitatea este o știință practică
Mulți dintre noi am citit cărți despre spiritualitate și concepte spirituale. Cu toate acestea, simpla teorie (chiar dacă este corectă), în afară de a oferi direcție unui individ, cu excepția cazului în care este pusă în practică, nu poate fi niciodată experimentată. Rămâne ca doar concepte spirituale intelectuale pentru o persoană. Numai atunci când cineva pune aceste cunoștințe în practică, se obține experiențe spirituale sau experiența spiritualității. Practica spirituală ajută cu adevărat o persoană să înțeleagă importanța spiritualității. Acesta este motivul pentru care se spune că în călătoria spirituală a unei persoane, cunoașterea teoretică a spiritualității are o importanță de doar 2%, în timp ce importanța de 98% este pentru practicare.
Dacă o persoană doar citește despre spiritualitate și nu o practică, nu va înțelege / experimenta niciodată importanța acesteia. Drept urmare, mai devreme sau mai târziu, el ar putea să nu mai aibă vreun interes în acest sens. De fapt, poate ajunge să se îndoiască și de utilitatea sa în viață.
Un alt punct important de luat în considerare este veridicitatea unei cărți spirituale pe care cineva o urmărește. Deoarece o carte spirituală nu poate fi ușor examinată de colegi, nu este ușor de înțeles dacă este corectă. În articol – Efectul autorului asupra cărților despre spiritualitate, am arătat că toate cărțile spirituale nu sunt egale și nivelul adevărului spiritual depinde de autorul cărții.
7. Importanța unui ghid evoluat spiritual (Guru) în spiritualitate
Un Guru este o persoană care este un Sfânt la spiritual de 70% sau mai mult. Conform științei spirituale, o persoană care este o autoritate în domeniul spiritualității este cunoscută sub numele de Guru. SSRF utilizează o scală între 1 și 100% pentru a descrie nivelul spiritual. 1% s-ar referi la nivelul spiritual al unui obiect neînsuflețit, în timp ce 100% s-ar referi la culmea creșterii spirituale pentru o persoană, care este Realizarea de Sine sau a fi una cu Dumnezeu. Nivelul spiritual mediu al unei persoane în vremurile actuale este de 20%.
Nu se poate exagera importanța de a avea un călăuză spirituală (Guru) în călătoria spirituală. În orice căutare spirituală, un Guru are o importanță capitală. Acest lucru se datorează faptului că spiritualitatea este călătoria despre transcenderea celor 5 simțuri, a minții și a intelectului și în schimb experimentarea faptului că natura cuiva este Sufletul. De vreme ce un Guru a parcurs El însuși calea, El este o autoritate în subiect și este capabil să ne ghideze în călătoria către realizarea lui Dumnezeu.
Din păcate, în era actuală, 80% dintre gurii din societate sunt falsi sau fără autoritate spirituală. Ei folosesc haina spiritualității pentru a câștiga bani și pentru a câștiga importanță. Ei au făcut o defavoare societății în timp ce induc în eroare oamenii care sunt interesați de spiritualitate. Majoritatea oamenilor din epoca actuală se situează în jurul nivelului spiritual de 20% și nu sunt echipați pentru a discerne dacă o persoană este sau nu un Sfânt. Cu toate acestea, în general, ajung să urmărească o persoană care îi poate vindeca sau face minuni.
Dacă dorința unui căutător este serioasă, atunci principiul lui Dumnezeu nemanifestat intervine și îl îndrumă pe căutător către un Guru propriu-zis.
8. Căi spirituale
Există multe căi generice către Dumnezeu și cele mai populare sunt enumerate mai jos.
- Bhaktiyoga – Calea devoțiunii
- Namsankirtanyoga – Calea cântării
- Karmakand – Calea închinării ritualice
- Karmayoga – Calea acțiunii (adică să nu aștepți fructe dintr-o acțiune care este efectuată)
- Dhyanyoga – Calea meditației
- Dnyanyoga – Calea cunoașterii (Primirea cunoștințelor referitoare la suflet prin texte sfinte sau în subtil)
- Hathayoga – Calea rigorii deliberate
- Kundaliniyoga – Calea Energiei Spirituale
Aceste căi au fost proiectate astfel încât să se potrivească temperamentului căutătorului. Cu toate acestea, indiferent de Calea către Dumnezeu pe care o alegeți, este important să reduceți intensitatea defectelor de personalitate. Dacă cineva are multe defecte de personalitate, nu se poate susține pe nici o cale.
Pentru a ajuta un căutător să progreseze mai repede în călătoria sa spirituală, Preasfinția Sa Dr. Athavale a fondat Gurukrupayoga (Calea harului Guru). Această cale amalgamează cele mai bune părți ale tuturor celorlalte căi ale spiritualității. Recomandă 8 pași de practică spirituală, cu accent pe îndepărtarea defectelor și reducerea ego-ului.
9. Obstacole în spiritualitate
Ca un căutător de creștere spirituală, cineva poate întâlni următoarele obstacole în călătoria spirituală.
- Îndrumare incorectă asupra practicii spirituale: Chiar dacă cineva are o mare dorință de a progresa spiritual, dar îndrumarea pe care o urmează este incorectă, atunci se pot pierde luni, dacă nu chiar ani.
- Nu conform legilor universale: Toată practica spirituală ar trebui să se bazeze pe legi / principii universale, altfel ar putea duce la stagnare.
- Nici o autoritate pentru a răspunde la îndoielile cuiva: Dacă îndoielile cu privire la spiritualitate nu sunt clarificate, un căutător poate ajunge pe o cale greșită și poate sfârși prin a pierde credința în spiritualitate.
- Energiile negative din dimensiunile spirituale deseori induc în eroare căutătorii din subtil.
- Uneori, ceea ce viața aruncă asupra unui căutător îi poate deraia practica spirituală.
- Uneori, cineva stagnează în practica sa spirituală și poate că nici nu-și dă seama. Acesta este motivul pentru care este important să ai un ghid spiritual în călătoria cuiva.
- Calea spirituală către realizarea lui Dumnezeu poate dura ani, dacă nu decenii. Uneori, pe parcurs căutătorii pot experimenta o lipsă de putere de voință, sârguință sau perseverență în practica lor spirituală care le va împiedica creșterea spirituală. Acesta este motivul pentru care a fi asociat cu alți co-căutători sau cu o organizație spirituală ajută la asigurarea căutătorilor cu impulsul și încurajarea necesare în călătoriile lor spirituale.
10. Practicarea spiritualității
Practica spirituală este ceva pe care mulți îl încep, dar există foarte puțini finaliști. Puțini persistă cu practica spirituală chiar și un an și chiar mai puține progrese către niveluri spirituale superioare.
De ce este cazul?
Nu este o lipsă de căutători autentici care vor să progreseze spiritual. De asemenea, spiritualitatea este universală și oricine, chiar și o persoană care a comis multe greșeli, poate progresa spiritual cu o practică spirituală sinceră.
Motivul pentru care oamenii renunță la spiritualitate este că, în majoritatea cazurilor, oamenii nu practică spiritualitatea conform principiilor sale universale și sub îndrumarea unui ghid spiritual adecvat. Prin urmare, ei stagnează în călătoriile lor spirituale și creșterea spirituală așteptată nu are loc. SSRF recomandă practicarea spiritualității conform celor 6 principii de bază ale practicii spirituale pentru o creștere spirituală mai rapidă.
11. Concluzie
Sperăm că acest articol a ajutat la clarificarea semnificației spiritualității pentru dvs. Dacă te-a ajutat, te rog să-l împărtășești cu alții care ar putea fi interesați de spiritualitate. Îi încurajăm pe aceia dintre voi într-o căutare spirituală să ia în considerare citirea secțiunii noastre despre practica spirituală. Pentru aceia dintre voi care sunt noi în spiritualitate, vă rugăm să citiți secțiunea despre – Începerea călătoriei voastre spirituale.
Dacă aveți întrebări, nu ezitați să ne contactați prin intermediul funcției noastre „Puneți o întrebare”.